Elk jaar in februari/maart staat Agrigento in het teken van de amandelbloesem tijdens ‘La Sagra Del Mandorio in Fiore’ of Amandelbloesem festival.

 Al eeuwen lang worden amandelen op Sicilië in de lekkerste zoetigheden verwerkt, en dat is meer dan genoeg reden voor een feestje.

Het festival.

Het doel van het festival is om de komst van de lente te vieren en de lange winter achter ons te laten. Die periode komt overeen met de tijd dat de amandelbomen in bloei staan en dus een metafoor zijn voor de terugkeer van het leven. Een festival dat in de loop der tijd steeds meer folkgroepen van over de hele wereld heeft aangetrokken. De laatste jaren deden 28 nationaliteiten mee aan de parade met o.a. Brazilië, China, Colombia, Verenigde Emiraten, Indonesië, Mexico, Senegal en USA. Ook bijna alle Europese landen sturen een afvaardiging, Nederland dus ook.

De start van het festival begint met een bezoek aan de Vallei van de Tempels bij zonsondergang en gaat dan verder met het aansteken van de zogenaamde “vriendschapsfakkel” voor de Tempel van Concord. De viering eindigt met een bloei, dat wil zeggen met de zeer grote parade van verschillende folkgroepen met Siciliaanse praal- en paardenwagens, Carretto Siciliano. Tijdens de Parade zijn er ook veel muzikale bands die vanuit de stad vertrekken om naar de Vallei van de Tempels te gaan. Na aankomst bij het tempelcomplex wordt in het laatste deel van het feest nog gezongen en gedanst. Een jury beloont de groepen die het beste optreden hebben gegeven en de groep die de mooiste traditionele klederdracht draagt.

Carretto Siciliano.

Naast het eigenlijke amandelbloesemfestival zijn er ook neveninitiatieven. Zo worden o.a. de mooiste bloemrijke balkons in de Via Atena, de hoofdstraat van Agrigento, bekroond.

Ten slotte worden tijdens het festival tentoonstellingen over en proeverijen van de amandel georganiseerd om reclame te maken voor dit typisch Siciliaanse product.

Geschiedenis van het Amandelbloesemfestival.

Het festival werd voor het eerst georganiseerd in Naro (een gemeente van Agrigento) in 1937. Een concept dat al langer in het hoofd zat van graaf Alfonso. Hij wilde een feest organiseren om de typisch Siciliaanse producten te promoten. De tijd die gekozen werd is de periode wanneer de winter voorbij is, de lente begint en de amandelbomen hun bloesem en vruchten laten zien.

Optreden van een folkgroep voor de tempel van Agrigento.

In 1941 werd het festival onderbroken vanwege de Tweede Wereldoorlog en vervolgens hervat in 1948. In de loop der tijd krijgt het festival steeds meer bekendheid dat wordt gekenmerkt door een toenemend aantal evenementen en een grote opkomst van folkgroepen en publiek.

Naast de bovengenoemde onderbreking door de Tweede Wereldoorlog, zijn er door de geschiedenis heen nog andere onderbrekingen geweest. In 1966 werd het feest niet gevierd vanwege de Agrigento-aardverschuiving en in 2020 en 2021 vanwege het begin van de COVID-19-pandemie.

Enkele curiosa.

Het amandelbloesemfestival is een diepgewortelde traditie van Agrigento geworden. Op de een of andere manier heeft het historische bedrijven gestimuleerd, zoals in 2011 tijdens de zesenzestigste editie. Toen creëerde een groep banketbakkers de langste nougat die ooit heeft bestaan met een lengte van 660 meter. Een soortgelijke prestatie vond 5 jaar later plaats, toen de langste fruitcake ter wereld (met zijn 606 meter) werd gemaakt. Ook is een zeer populair liedje gecomponeerd dat over de vieringen gaat. Dit liedje genaamd Schiacciata di li mennuli , betekent de geplette amandel. Het is geschreven door de musicus en stadsdichter van Agrigento (Michele Pisciotto) om de oogst en de verschillende stadia van de amandelverwerking te blijven herinneren.

Logo van La Sagra del Mandorlo in Fiore.

Exclusief handgemaakt Siciliaans aardewerk

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 165 reviews.
0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
  Chat openen
  1
  Scan de code
  Ciao!👋
  Welkom bij Il Mandorlo! Veel plezier op onze website en mocht je een vraag hebben, horen we het natuurlijk graag.