Pasen en het Paasbrood, Colomba di Pasqua!

De Paasviering in Italië begint met Carnevale (carnaval) activiteiten, die een voorbode zijn op de vastentijd. Een paar van de meest bekende Carnevales worden gevierd op Sicilië waar honderdduizenden mensen komen kijken naar de grote bonte stoet met veel mooie praalwagens.

Een van de vele Carnavalsoptochten op Sicilië.

Pasen wordt tot in de kleinste steden van Sicilië gevierd om zo de tradities in ere te houden maar vooral ook om uitdrukking te geven aan hun eigen katholiek zijn. In sommige plaatsen zijn de vieringen een bijzonder spektakel om te aanschouwen. Trapani is beroemd om de Processie van de Mysteriën van Goede Vrijdag waarbij zware houten beelden op de schouders worden gedragen. De beelden stralen vakmanschap uit en dateren van enkele eeuwen geleden, ze beelden de verschillende scènes van het lijden van Christus uit. Hetzelfde ritueel vindt plaats in Caltanissetta tijdens de Processie van de Mysteriën van Witte Donderdag, waarbij zestien beelden van de verschillende staties van de kruisweg de straten van de stad doorkruisen.

Het lopen van de Kruisweg.

In Enna is op Goede Vrijdag ook een processie met deelname van 2500 Ambtsbroeders die samen met het gemeentebestuur door de stad trekken. Ze gaan gekleed in de kostuums van de individuele broederschappen zoals ten tijden van de Spaanse vorsten. Ze paraderen met kerkelijke voorwerpen, waarop de 25 symbolen van het martelaarschap van Jezus staan afgebeeld .

Zoals je kunt lezen zijn over heel Sicilië veel processies te vinden rond Pasen, ook in Taormina, Milazzo, Erice, Modica waar een levende kruisweg plaatsvindt. Militello met de nachtprocessie van Witte Donderdag naar de berg Golgotha en de levende kruisweg die de volgende dag gelopen wordt.

Er zijn nog tientallen processies te noemen op Sicilië maar dan wordt deze blog wel heel erg lang. Uiteindelijk interpreteren alle steden van Sicilië Pasen volgens hun eigen oude gebruiken en diepgewortelde tradities van hun woonplaats. Een element dat iedereen echter gemeen heeft, is de oprechte deelname van de verschillende gemeenschappen en de her uitvoering door hen met gevoelens van droefheid die horen bij de rouw en vreugde voor de opstanding van Christus.

Op Pasquetta of Lunedì dell’Angelo bij ons tweede Paasdag genoemd, gaan Italianen graag picknicken of barbecueën op het platteland, even een dagje de stad uit. Dat iedereen dat graag doet is aan de ontzettend drukke wegen en vele files wel te zien, het is qua drukte dan ook te vergelijken met onze Zwarte Zaterdag.

Deze Colomba di Pasqua is gevuld met citroencrème, overgoten met witte chocolade en gegarneerd met gekonfijte citroenschil.

Colomba di Pasqua.

Colomba pasquale (koˈlomba paˈskwaːle) of Colomba di Pasqua (koˈlomba di ˈpaskwa)

Colomba di Pasqua, oftewel Italiaans Paasbrood, lijkt op de welbekende Panettone en Pandoro die Italianen graag met kerst en oudjaar eten. Eigenlijk is het net zoals onze “Kerststol” die drie keer per jaar op de markt komt onder een andere naam.

Een Italiaans gezegde luidt: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” dat vertaald kan worden als: “Kerst met je familie, Pasen met wie je maar wil”. Italianen trekken er erg graag op uit met Pasen en eten op eerste Paasdag een pranzo tradizionale (traditionele maaltijd). Per regio verschilt wat er voor een heerlijke gerechten op tafel staan maar op een Colomba di Pasqua kan je zeker rekenen! Het is de meest populaire zoetigheid die Italianen rond Pasen eten. De Colomba di Pasqua staat voor de opstanding van Jezus Christus en de komst van vrede, vandaar de vorm van de vredesduif. Colomba betekent duif in het Italiaans. Heel enkel zie je de Colomba di Pasqua ook in de vorm van een paashaas.

Hoofdingrediënten van de colomba zijn, bloem, eieren, suiker, boter, gekonfijte schil, parelsuiker en amandelen.

Het deeg voor de Colomba wordt op dezelfde manier gemaakt als Panettone namelijk met bloem, eieren, suiker, natuurlijke gist en boter. In tegenstelling tot Panettone bevat het meestal gekonfijte schil en geen rozijnen. Het deeg wordt vervolgens gevormd tot een duifvorm en ten slotte bedekt met parelsuiker en amandelen voordat het wordt gebakken. Er komen steeds meerdere versies qua ingrediënten van de Colomba, bijvoorbeeld met chocolade, pistacche of citroencrème. Wij kunnen niet wachten om ze allemaal te gaan proeven!

Siciliaanse Colomba/ Paasbrood met citroencrème vulling 750 gram

Exclusief handgemaakt Siciliaans aardewerk

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 165 reviews.
0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
  Chat openen
  1
  Scan de code
  Ciao!👋
  Welkom bij Il Mandorlo! Veel plezier op onze website en mocht je een vraag hebben, horen we het natuurlijk graag.