Sicilië in het najaar.

Sicilië is een mooie bestemming om in het najaar te bezoeken. De altijd aanwezige hitte die de zomermaanden domineert, is gekalmeerd door de felle regenbuien van eind augustus en begin september. De dagen zijn aangenamer en met dat de zon nog steeds veelvuldig schijnt, is het een mooie tijd van het jaar om de steden en hun prachtige bezienswaardigheden te gaan bekijken.

Catania tijdens de herfst.

Net als in Nederland maken ook Sicilianen zich in deze tijd van het jaar op voor de kortere dagen en de feestdagen in de winter.
Waar je bij ons de pepernoten al snel in de schappen ziet verschijnen en de eerste oliebollenkramen hun luiken weer openen, tref je in Sicilië iets vergelijkbaars. In deze blog lees je meer over twee specifieke lekkernijen die je er in het najaar kunt aantreffen. Ze maken onderdeel uit van de Siciliaanse herfst en de geuren ervan zitten in mijn herinnering als ik denk aan herfstdagen op dit mooie eiland.

Wachten bij de warmte van de geroosterde kastanjes.

Geroosterde kastanjes
Mijn man, een Siciliaan in hart en nieren, ziet het vaak al van ver: zodra er aan het begin van de avond bij een kraampje rook opstijgt en er drommen mensen omheen gezellig staan te kletsen, terwijl de sinaasappelverkoper en de groenteman hun kramen al opruimen, weet hij: daar worden geroosterde kastanjes verkocht! Deze lekkernij wordt eerst in de bossen aan de voet van de vulkaan de Etna geraapt en vervolgens op diverse straathoeken in kraampjes geroosterd. Omdat het al vroeg donker wordt, herken je de kraampjes gemakkelijk als zijnde de enige kraampjes die in de avond nog open zijn, er branden gezellige lampjes, en je ruikt de karakteristieke geur van de warme kastanjes al van ver. Wees voorzichtig met eten! De kastanjes zijn vaak nog heet zodra je het zakje in ontvangst neemt.

De pistache torrone van il Mandorlo.

Torrone, Siciliaanse nougat
Hoe meer de feestdagen in zicht komen, hoe meer je ook kraampjes zult tegenkomen waar torrone (nougat) wordt verkocht. Nu kan je torrone in heel Italië rond de kerstdagen kopen, maar in Sicilië tref je een speciale variant aan. Afhankelijk van hoelang de torrone gebakken wordt is deze hard of zacht en meestal worden amandelen, pistache en honing gebruikt. De tyisch Siciliaanse variant bestaat uit een mengsel van karamel en hele amandelen. Dit is een echte tandenbreker, zo hard als de amandelen en de geharde karamel is. Het is een van mijn favoriete zoetigheden! De kans is groot dat je tijdens een wandeling door het centrum van Catania een kraam tegenkomt waar de torrone vers wordt bereid.

Proeven?
Dit jaar leerde ik il Mandorlo shop kennen. Een website die de liefde voor Sicilië ademt en waar je diverse producten van dit mooie eiland kunt bestellen! Ook torrone is onderdeel van hun assortiment. Neem er snel een kijkje!

Deze eerste gastblog is geschreven door Janine, blogger van de site Cities ‘n Stories. Janine is getrouwd met een Siciliaan. Samen met haar man Piero en haar dochtertje Giulia is ze dan ook regelmatig te vinden op Sicilië. Gelukkig voor ons deelt ze haar ervaringen en tips voor een reis naar ons favoriete eiland op haar website! Ook vind je daar meer reistips voor verschillende landen, leuke adresjes in diverse steden en reiservaringen welke jij in je voordeel kunt gebruiken. Kortom deze site is zeker een bezoek waard!

Enkele tips van Janine:

Met deze route loop je een prachtige winterse wandeling door het hart van Catania: https://citiesnstories.com/winterse-wandeling-catania/

Over winterse zoetigheden in Sicilië kan je ook lezen in deze blog: https://citiesnstories.com/zoetigheden-sicilie/


Nieuw in onze webshop,

Alcoholvrije Spritz en  Gin Tonic

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 157 reviews.