Gastblog door Jasmijn Vonsee.

Voorwoord door Jan Willem Engelen.

Il Mandorlo bestond nog maar een paar maanden toen een vaste klant over Jasmijn vertelde.  Jasmijn is een succesvol video-producer die de ene helft van haar tijd in Sciacca (Sicilië) en andere helft in Nederland woont. Samen met haar vriend Enzo en zijn familie hebben ze een kleine olijfgaard. “Daarvandaan komt de lekkerste olijfolie vertelde mijn klant, zal ik jullie eens in contact brengen?“

Kort daarna hebben ik via een zoommeeting met Jasmijn gesproken en we waren allebei gelijk enthousiast over alles wat Sicilië te bieden heeft. De cultuur, het eten/drinken, de natuur en vooral de Sicilianen en hun manier van leven! Ook maakten we allemaal plannen over wat we zoal konden doen om Sicilië te promoten en wat we daarin voor elkaar konden betekenen. Dit leidde onder andere in de blikken heerlijke olijfolie in onze webshop, die samen worden verkocht met de supermooie keramiek olijfoliekruikjes. Deze kruikjes zijn met de hand gemaakt en gedecoreerd door kunstenaar Eugenio Sclafani. De olijfoliekruikjes zijn stuk voor stuk uniek en échte kunstwerkjes. Eugenio heeft ondertussen nog meer keramiek speciaal voor il Mandorlo gemaakt, aangezien zijn werk erg populair is in onze webshop. Wij zijn dan ook erg trots op onze samenwerking met Eugenio!

Dit allemaal dankzij Jasmijn en Enzo en natuurlijk de klant die ons aan elkaar voorstelde!

Wie is Jasmijn en wat doet zij nog meer? Hieronder haar eigen verhaal in een gastblog.

Jasmijn in haar geliefde Fiat 500.

Ciao! Mijn naam is Jasmijn Vonsée en sinds drie jaar woon ik op (volgens mij) het allermooiste eiland van Italië en misschien wel de wereld: Sicilië.

Ik verbouwde in een prachtig kustplaatsje genaamd Sciacca een honderden jaren oude bouwval die ik omtoverde tot mijn thuis en dit groeide al snel uit tot een ware obsessie. Ik kreeg maar geen genoeg van alles wat die verscholen en vaak verlaten huizen in het dorp te vertellen hadden. Zoveel geschiedenis en zoveel verhalen liggen er voor het oprapen.

De prachtige kustplaats Siacca.

Zo ontstond het idee van Studio Norma. Samen met een heel fijn team (waaronder mijn lieve vriend Enzo) verbouwen we nu droomhuisjes op Sicilië voor de verhuur en verkoop. Zodoende leerde ik ook al heel snel veel ontzettend inspirerende ondernemers kennen. Mannen en vrouwen met een enorme passie en liefde voor traditie en ambacht. Soms lijkt het bijna of de tijd in Sciacca heeft stilgestaan. Kijken naar het verleden lijkt hier belangrijker dan kijken naar de toekomst. Belangrijk is wat ze hebben meegekregen van hun ouders, hun grootouders en misschien zelfs wel hun overgrootouders. En dat komt terug in alles wat ze doen.

Impressie van Studio Norma.

Daarom is het voor mij ook zo bijzonder dat ik al deze unieke ambachten samen met Il Mandorlo met jullie mag delen.

Van keramiek tot onze heerlijke olijfolie (geproduceerd bij ons in de achtertuin!). Wij (maar vooral Enzo en zijn familie) gaan elk jaar rond oktober elke dag naar de achtertuin/olijfgaard. Daar vullen we enorme jute zakken met een mix van twee soorten olijven, de Biancolila en de Cerasuola olijfsoorten. Hier zijn ze vaak t/m december druk mee.  Enzo vind het altijd helemaal geweldig want je bent heerlijk buiten in de natuur en (niet geheel onbelangrijk) Enzos moeder brengt ons bijna elke middag lasagna als lunch ☺️. Maar goed, de olijfgaarden hier zijn rond de 300-400 jaar oud en de olijven die ze opleveren hebben een erg speciale smaak en dit komt door de speciale grond waar ze op groeien. Wij liggen namelijk aan zee en op een slapende vulkaan. De hete lucht en het soort water in de grond maakt de olijfolie dus speciaal.

Zodra de olijven zijn geplukt kunnen ze ongeveer een dag in de jute zakken blijven liggen voordat ze naar de fabriek moeten worden gebracht (je ziet rond die tijd dus heel veel schattige mannetjes op oude kleine tractors rondrijden met een enorme aanhanger vol olijven) waar ze alleen worden gewassen en gescheiden van de blaadjes. Hierna worden ze geperst en is de olijfolie nog knal groen en bijna een beetje pikant van smaak. Heel erg lekker! Daarna moet de olijfolie een tijd stil blijven staan in de vaten of flessen zodat hij minder troebel wordt en klaar is om te gebruiken:)

De mooie olijfoliekruikjes gemaakt door kunstenaar Eugenio, klaar voor transport naar il Mandorlo! Bij deze kruikjes zit een blik olijfolie waarover je net hebt gelezen van 500 ml.

Ik hoop dat je er net zo van gaat genieten als ik dat doe en voelt hoeveel jaren van ervaring en liefde er in werkelijk elk product verscholen zit. 

Jasmijn

Nieuw in onze webshop,

Alcoholvrije Spritz en  Gin Tonic

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 157 reviews.