Geef mij maar een smakelijke zomer

De Italiaanse keuken staat voor rijke smaken, heerlijke combinaties en het gebruik van seizoensgroenten. De Siciliaanse keuken is hier één variant van. In de zomer staat er de aubergine centraal. Deze vruchtgroente (ja, dat is het echt, net als de paprika bijvoorbeeld) groeit onder de gloeiend hete zon in de kleuren paars en wit en een mix van deze. In deze blog deel ik vier gerechten en bijgerechten die regelmatig in Sicilië worden gegeten tijdens de warme zomeravonden. Geniet ervan!

Aubergines van het land.

1. Als antipasto, op je bruschetta: creme van verkoolde aubergine

Ik zie je al fronsen bij het lezen van ‘verkoold’. Het is echter precies de rokerige smaak van dat de aubergine aan de buitenkant zwartgeblakerd is op de barbecue, wat deze crème zo smakelijk maakt. De crème staat ook wel bekend als baba ganoush en vind haar oorsprong in Syrie. In Sicilië wordt deze crème ook vaak gegeten. De typisch rokerige smaak is voor mij verbonden aan de zomeravonden bij mijn schoonfamilie in Sicilië. Nieuwsgierig? Daar gaan we!

aubergines in emmer
De aubergines zijn geoogst.

Benodigdheden: 3 aubergines, een barbecue, citroen, munt en olijfolie.

Bereiding: zorg dat de barbecue goed hoog staat en leg de aubergines op de kooltjes. Draai ze regelmatig en laat ze rustig grillen totdat ze zwart zien aan de buitenkant en als het ware inzakken. Haal ze van de barbecue af en laat afkoelen.
Nu komt het bewerkelijke stukje: pel het zwartgeblakerde vel van de aubergine af. Dit wil je namelijk echt niet tegenkomen in je crème! Zorg dat je al het vel goed verwijderd. Als het goed is, is de binnenkant van de aubergine deels al als een mousse.
Schep de aubergine in een schaaltje en roer er knoflook, citroensap, munt en olijfolie doorheen. Voeg zout toe naar smaak. Deze crème smaakt heerlijk op een stuk stokbrood.

2. Gegrild als populair bijgerecht (lauw-warm)

Ben je het eerste recept te boven gekomen? Mooi, dan gaan we nu door naar een iets makkelijker bijgerecht:

Benodigheden: 1 aubergine, 1 teentje knoflook, 4 a 5 blaadjes munt, zout en olijfolie.

Bereiding: Snij een aubergine in dunne plakken (max 0,5 cm) over de lenge, of in de breedte, maar net wat je leuker vindt staan en ontdoe ze eerst van een beetje vocht door de plakken te bestrooien met zout en in een vergiet te laten staan voor een uurtje.
Zet vervolgens een grilpan aan en gril de plakken aubergine totdat ze mooie bruine randjes hebben. Maak een saladeschaal op door de plakken erop te leggen en besprenkel ze met olijfolie.
Snij knoflook in kleine stukjes en strooi deze over de gegrilde aubergine. Doe evenzo met een aantal blaadjes munt. En klaar is je side-dish!

plakken aubergine op de grill
Heerlijk, aubergines van de grill.

3. Een intense primo: pasta met aubergine pesto

Na het eten van deze pasta zit ik meestal al vol. Deze pesto van aubergine met amandelen moet je proeven!

Benodigdheden voor 4 personen: oven, 1 kg aubergine, 3-5   amandelen, 1-2 blaadjes basilicum, 20 gram grana padano geraspt. blender, spaghetti en kookpan voor de spagetthi.

Bereiding: verwarm de oven voor op 220 graden en leg de aubergines op bakpapier in een overschaal. Prik ze aan meerdere kanten in met een vork en zet de aubergines voor 40-50 minuten in de oven. Haal ze weer uit de oven en laat ze afkoelen.

Ontdoe de aubergines van hun schil en schep het vruchtvlees in een blender (of gebruik een staafmixer). Voeg de kaas, de amandelen en een blaadje basilicum toe en pureer het mengsel totdat het vrijwel glad is (je houd enkel stukjes erin vanwege de amandelen).

Kook vervolgens de spaghetti en mix de pesto er volledig doorheen. Je kunt deze pesto 3 a 4 dagen in de koelkast bewaren. Buon appetito!

Pasta met aubergine pesto.

4. Een klassieker: pasta alla Norma

Dit is een klassieker onder de pasta’s en wordt in Sicilë veelvuldig gegeten. Net als de pasta met aubergine pesto is ook dit geen lichte pasta. De aubergine in deze pasta is namelijk gefrituurd! Heb je een stuk ricotta salata weten te bemachtigen bij een Italiaanse delicatessen winkel, dan kan je dit gerecht helemaal afmaken. Geen zorgen, ook met een beetje grana padano erover is dit een heerlijke pasta.

Benodigdheden: 1 aubergine per persoon, een fles tomatensaus, knoflook, olijfolie, grana padano en spaghetti.

Bereiden: snij de aubergines in plakjes van max 1 centimeter dik en bestrooi deze met zout. Laat ze een uur vocht afgeven en dep ze vervolgens goed droog. Zet een pan op laag vuur en schenk er een beetje olijfolie in en laat een teentje knoflook door de lage warmte langzaam haar smaak aan de olie afgeven. Voeg na tien minuten de tomatensaus toe en breng deze aan de kook. Laat de tomatensaus minstens twintig minuten koken. Mocht de saus te dik worden, voeg dan water toe zodat het een mooie gladde tomatensaus blijft.

Zet een andere koekenpan op hoog vuur en giet een flinke hoeveelheid zonnebloemolie in deze pan om de plakjes aubergine goudbruin te frituren. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Gefrituurde plakken aubergines.

Breng de spaghetti aan de kook, kook deze totdat ze nog niet niet al dente is, giet de pasta af en voeg de pasta toe aan de pan met de tomatensaus. Laat in de tomatensaus nog enkele minuten koken totdat de pasta gaar is naar smaak.

Schep de pasta op en laat iedereen naar smaak plakjes aubergine en kaas toevoegen. Klaar is je pasta alla Norma!

Dit waren mijn vier gerechten welke stuk voor stuk typisch Siciliaans zijn. Wil je graag nog meer typisch Siciliaanse smaken en producten ontdekken, neem dan een kijkje in de webshop!

Deze gastblog is geschreven voor il Mandorlo door Janine D’Augusta-Merema blogger v.d.site Cities ‘n Stories.

Siciliaanse Colomba Pasquale, Paasduif

 

Pre-order nu jouw Colomba Pasquale in luxe cadeauverpakking.

Er is een beperkte voorraad, op is dan ook écht op.

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 137 reviews.