Escher op Sicilië!

Heel het jaar 2023 staat Den Haag stil bij de 125ste geboortedag van Maurits Cornelis Escher. In museum Escher in het Paleis en ook het Kunstmuseum in Den Haag, kan je genieten van een prachtig en uitgebreide expositie van zijn werk.

Ik bezocht het kunstmuseum in Den Haag en liep tegen zeker 5 prachtige werken aan die Escher maakte op Sicilië. Op  de 125ste geboortedag van Escher plaatste ik een bericht op instagram. Daar kwamen zulke leuke reacties op waarna ik besloot er ook maar een blog aan te wijden, bij deze…

In het prachtige boek “Leven en werken van M.C. Escher” staat zijn hele leven beschreven, ook zijn volledige werk is afgedrukt in dit boek.

M.C. Escher.

1932.

Escher is iemand die graag reist en in het hierboven genoemde boek lezen we dat hij in 1932 voor het eerst Sicilië bezocht.

“Van 22 april tot 20 mei maakte Escher samen met de Zwitserse kunstenaar Guiseppe Haas-Triverio een tocht door het noordelijke deel van Sicilië. Van Palermo reizen zij langs de kust via Cefalú naar Taormina, dan via de omgeving van de Etna, die tot augustus sneeuw op de top draagt, naar Randazzo en de fantastische lavaformaties bij Bronte. In Sperlinga spreken de wonderlijke rotswoningen Escher sterk aan.

Op het plein voor de kerk van Gangi vragen een paar straatjongens of zij soms dode priesters willen zien. Een grote sleutel komt tevoorschijn; omringd door een joelende bende dalen zij de trappen af naar de crypt. Bijna alle wanden zijn voorzien van lange rijen nissen, waarin zich de mummies bevinden. Via de tempel van Segeste gaat de reis terug naar Palermo; daar is nog gelegenheid om in het klooster Monreale te tekenen. Escher komt van deze vruchtbare reis terug met 23 schetsen: “volop werk voor de wintermaanden.””

Een deel van de werken van Escher die hij tijdens deze reis maakte (tekst gaat verder onder de foto’s).

Gemummificeerde priesters in Gangi.
Tempel van Segeste.

                                                                                                                                                    

Kathedraal van Cefalú.
Castel Mole met de Etna op de achtergrond.
Rotswoning bij Sperlinga.
Oude lava van de Etna bij Bronte..
Randazzo en de Etna op de achtergrond.

                                               

Scláfani.
Césaro en de Etna.
Klooster van Monreale.
Caltavuturo in de Madonische bergen.
Lavastroom van 1928 bij Nunziata.

1936.

In het jaar 1936 gaat Escher weer terug naar Sicilië. Hij komt hier aan, na een 2 daagse vaartocht vanaf Puglia waar hij in Alberobello de trulli tekende en fotografeerde.

“De volgende havenplaats is Catania, op Sicilië: twee dagen varen”. Escher maakt van de gelegenheid gebruik om een tekening te maken van het voorschip van de Rossini.

Vrachtschip Rossini op weg naar Sicilië.

Ook dit zal tot een houtsnede leiden. In Catania tekent en fotografeert hij scheepjes in de vissershaven. Hiervan laat hij later een compositie in houtgravure maken, met de Etna op de achtergrond.

Op 4 mei reist hij met drie medereizigers per trein naar Giarre, “om er dezelfde lavastroom te zien die ik reeds drie jaar geleden zag en tekende”. “Ik vond er een bijzonder typisch onderwerp: een huis met mooie palm erachter, gespaard door de hevige lava-verwoesting en geheel door zwarte lava omringd”. Dit zal resulteren in één van Eschers mooiste landschapslitho’s, “waarbij veel gebruik is gemaakt van een zeldzaam toegepaste lithotechniek”, zoals hij in 1971 aan zijn uitgever zal schrijven.

Eén van Eschers mooiste landschapslitho’s.
De schets die Escher ter plekke heeft gemaakt.

Op 5 mei doet de Rossini Malta aan, voor Escher “niets nieuws”, en vaart daarna weer terug naar Sicilië. Na twee dagen in Messina, dat “werkelijk niets moois als stad biedt”. Varen ze via de noordkust naar Palermo. Bij het ronden van de kaap komen ze vlak langs de kust met Calabrië. Escher noteert: “o.a. herken ik duidelijk Scillia, waar ik zes jaar geleden twee dagen lang in gezelschap van Haas vertoefde en tekende”.

Eén van de schetsen die Escher maakte in Palermo.

Tot zover de bezoeken die Escher bracht aan Sicilië. In een korte periode waarin hij veel tekende, schetste en fotografeerde. Eenmaal thuis begon Escher met het uitwerken van de schetsen, die hij op verschillende locaties op Sicilië had gemaakt. Dit resulteerde in de prachtige werken van Escher zijn hand, waar wij in de musea over heel Europa van kunnen genieten. Gelukkig maar, anders was ik deze prachtige werken en verhalen van Escher’s verblijf op Sicilië misschien nooit tegengekomen!

Bron voor tekst en foto’s: het boek “Leven en werken van M.C. Escher”

Nieuw in onze webshop,

Alcoholvrije Spritz en  Gin Tonic

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 157 reviews.