Syracuse
Vele eeuwen geleden stond Syracuse al bekend als een prachtige stad. Nog steeds is het een pareltje als je het mij vraagt. Vooral het historisch centrum, het schiereiland Ortigia, herbergt veel bezienswaardigheden en neemt je mee terug in de tijd. In deze blog vertel ik je in tien weetjes over een bijzonder gebouw in het midden van de stad: de Dom van Syracuse.

1. Om te beginnen, waar vind je deze Dom?
Net als in vele Italiaanse steden valt de locatie van de Dom wel te raden: het ligt aan een groot plein wat vernoemd is naar deze Dom, namelijk het piazza Duomo! Als je het mij vraagt is dit één van de mooiste pleinen van heel Sicilië. De bestrating bestaat uit grote lichtkleurige tegels en rondom het plein staan, naast de Dom, ook het museum van het aartsbisschoppelijk paleis (secreta Palati, museo Luciano) de tuinen, Giardini dell’Arcidiocesi, nog een andere kerk gewijd aan Santa Lucia en tal van leuke restaurants met terrassen. Altijd als ik naar Sicilië ga, breng ik graag een bezoekje aan dit mooie plein!

Piazza Duomo.

2. Zijn dat Griekse zuilen?
Ja, als je langs de zijkant van de Dom loopt zie je het goed: de muren omvatten echte Grieks Dorische zuilen. Ze zijn opgenomen in de muren en ook in het binnenwerk van het gebouw. In feite kijk je naar het oudste stuk van de Dom: de zuilen dateren uit de 6e eeuw voor Christus! In de 7de eeuw werden de muren toegevoegd en pas na de aardbeving in 1693 werd de gevel en de achterkant herbouwd zoals we de Dom nu zien: met een barokke gevel. Het gebouw heeft wat dat betreft al vele tijdperken doorstaan en is ook continu in gebruik geweest.

3. Wat vind ik het meest bijzonder?
De Griekse zuilen die je nog steeds zo goed kunt zien vind ik het meest bijzonder aan deze Dom. Het is ongelooflijk hoeveel eeuwen aan geschiedenis deze zuilen al hebben doorstaan! Ook qua grootte zijn ze indrukwekkend: ze zijn bijna 8 meter hoog en op het dikste punt 2 meter in doorsnee.

De prachtige barokke gevel van de Dom van Syracuse.

4. Van tempel naar moskee naar kerkgebouw
Door de eeuwen heen is de Dom multifunctioneel geweest. Het gebouw begon ooit als een tempel gewijd aan Athene. Vervolgens is het een tijdje een moskee geweest. Ten slotte werd het een kerk, wat het tot op de dag van vandaag nog steeds is.

5. Hoelang al in gebruik?
Met dat de Dom begon als tempel in de 6e eeuw voor Christus, is het gebouw al 26 eeuwen in gebruik! Dat kan niet van veel bouwwerken in de wereld worden gezegd. Ook dit maakt de Dom heel erg bijzonder.

6. Wat is de officiële naam?
Officieel heet de kerk Santa Maria del Piliero of Santa Maria delle Colonne, hetgeen betekent: Heilige Maria van de Zuil(en).

7. De gevel
De gevel is barok en dit valt te danken aan het feit dat in 1693 de kerk zo grondig verwoest was dat de volledige gevel vernieuwd moest worden. De vijf standbeelden op de façade zijn gemaakt door de beeldhouwer Ignazio Marabitti. De afgebeelde heiligen zijn allemaal met de geschiedenis van de stad verbonden: Sint Pieter was verantwoordelijk voor de komst van bisschop Marciano naar Syracuse,  Sint Paulus preekte in de stad en Santa Lucia is de beschermheilige van de stad. Het laatste standbeeld vertegenwoordigt Maria.

8. De Dom herbergt relikwieën van de stadsheilige
De Dom herbergt een aantal relikwieën van Sint Lucia (Santa Lucia), de patroonheilige van de stad, waaronder botfragmenten en kleding. Op de eerste zondag van mei en op 13 december is het 16e-eeuwse standbeeld van Sint Lucia in de kathedraal het middelpunt van een religieuze processie door de straten van de stad.

9. Het interieur van de Dom
Even binnenkijken is ook zeker de moeite waard al doet de kerk vergeleken met sommige andere kerken enigszins leeg aan. Wel kan je binnen ook de Griekse zuilen goed zien. Daarbij kan je een aantal beelden van de broers Domenico en Antonello Gagini bewonderen.  Antonello Gagini was verantwoordelijk voor de Madonna della Neve (“Madonna van de Sneeuw”). Pietro Rizzo maakte het zilveren standbeeld van Santa Lucia (1599). In dezelfde Cappella di Santa Lucia hangt een 13e eeuws schilderij dat deze heilige voorstelt. De schilder ervan is onbekend. Luigi Vanvitelli, die van Nederlandse afkomst was, ontwierp het ciborie. Het doopvont met de marmeren kuip stamt uit de 12e eeuw.

Het indrukwekkende interieur van de Dom van Syracuse.

10. Praktische informatie
Dit waren mijn weetjes over de Dom van Syracuse! Ook al is het niet moeilijk om de Dom te vinden, hierbij voor de volledigheid het adres en andere praktische informatie: Piazza del Duomo – Syracuse (Tel. +39 0931 65328). Openingstijden: van 08.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: 2 Euro.

Deze gastblog is geschreven voor il Mandorlo door Janine D’Augusta-Merema blogger van de website  Cities ‘n Stories.

Exclusief handgemaakt Siciliaans aardewerk

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 165 reviews.
0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
  Chat openen
  1
  Scan de code
  Ciao!👋
  Welkom bij Il Mandorlo! Veel plezier op onze website en mocht je een vraag hebben, horen we het natuurlijk graag.