De keramiek van Sciacca, Sicilië.

De eerste keer dat ik in Sciacca rondliep, kon ik niet anders dan de felgekleurde en erg gedetailleerde keramiek opmerken, die de vensterbanken en balkons van de gebouwen versieren. De levendige kleuren en unieke ontwerpen trokken ondanks dat het niet helemaal mijn stijl is meteen mijn aandacht. Ik hou ontzettend van keramiek en wist dat ik op onderzoek moest uitgaan om dit eeuwenoude ambacht beter te leren kennen en meerdere artiesten en hun stijlen te ontdekken.

Eén artiest viel me in het bijzonder op. Eugenio Sclafani, een lokale keramist die me elke week weer verrast met nieuwe stukken die veel abstracter, minder “perfect” en een mix tussen traditie en zijn fantasie zijn. Ik heb deze keramiek niet alleen meteen ingekocht voor onze appartementen, maar ook Il Mandorlo wilde ik deze prachtige kunstwerkjes niet onthouden. Het mooie van het werk van Sclafani is dat je nog letterlijk zijn vingerafdrukken in elk van zijn creaties terugziet. Je herkent zijn werk meteen en elk stuk is overduidelijk een uniek resultaat van zijn fantasiewereld.

Eugenio aan het boetseren.
De prachtige keramiek staat klaar voor il Mandorlo!

De geschiedenis

De traditie van het maken van keramiek in Sciacca is al eeuwenoud. De strategische ligging van de stad, tussen de Griekse koloniën van Agrigento en Selinunte, maakte het tot een belangrijk centrum voor handel en commercie. De lokale kleiafzettingen zorgden voor de ontwikkeling van een bloeiende keramiekindustrie en de stad werd bekend om zijn prachtige aardewerk.

Tijdens de renaissance werd de keramiek van Sciacca zelfs nog populairder, dankzij de bescherming van rijke families en de steun van de plaatselijke kerk. De ambachtslieden van de stad stonden bekend om hun vaardigheid in het maken van sierlijke majolica-stukken, die vaak waren versierd met scènes uit de mythologie en de Bijbel.

Aardewerk schalen gemaakt door Eugenio, uit onze webshop.

Tegenwoordig staat de stad nog steeds bekend als dé keramiek stad van Sicilië. Lokale kunstenaars zoals Eugenio Sclafani blijven de grenzen verleggen door moderne technieken en materialen toe te passen terwijl ze trouw blijven aan de tradities van hun voorvaderen.

Zoals Jasmijn al vertelde in deze blog, heeft zij ons in contact gebracht met Eugenio en daar zijn wij erg blij mee! Speciaal voor Il Mandorlo maakt Eugenio prachtige Siciliaans aardewerk kunstwerken. Stuk voor stuk uniek, gemaakt met veel passie en volgens de traditie van de vroegere ambachtslieden uit Sciacca.

Nieuwsgierig geworden na deze blog? Je vind het prachtige aardewerk hier in onze webshop!

Deze blog is geschreven door Jasmijn Vonsee. Jasmijn is videoproducer en woont samen met haar vriend Enzo in Sciacca. Zij zijn de eigenaren van Studio Norma, twee prachtige appartementen die je kunt huren voor een mooie vakantie aan de zuidkust van Sicilië.

Nieuw in onze webshop,

Alcoholvrije Spritz en  Gin Tonic

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 157 reviews.