Mijn reis naar Sciacca.

Na jaren van reizen als filmmaker, verlangde ik naar een plek waar ik me echt helemaal thuis kon voelen. Ik wist dat ik op een eiland wilde wonen en dat Sicilië hoog op mijn lijstje stond. En zo ontdekte ik na een paar weken rondtoeren Sciacca, een  stadje aan de zuidwestkust van Sicilië. Vanaf het moment dat ik aankwam, voelde ik dat er iets speciaals was met deze plek. Het duurde niet lang voordat ik een honderden jaren oude ruïne (inclusief zeezicht!) vond die ik besloot te renoveren. En dit was het begin van een avontuur dat tot op de dag van vandaag soms nog een beetje onrealistisch aanvoelt. Ik raakte namelijk al snel verslaafd aan het restaureren van oude gebouwen en niks maakte me blijer dat het in ere herstellen van prachtige gebouwen die al heel wat jaren werden verwaarloosd.

Mijn vriend Enzo en ik kochten nog twee huizen, die we verbouwden tot luxe vakantiewoningen die we nu verhuren. Dit onder de naam: Studio Norma. We verhuren niet alleen onze gerenoveerde Siciliaanse paleisjes maar organiseren ook kooklessen met locals, Fiat 500-rondleidingen, retraites voor diegenen die ook geïnteresseerd zijn in het kopen van een huis op Sicilië, en bieden onze projecten sinds kort ook te koop aan!

Jasmijn en Enzo.

Mijn liefde voor Sciacca.

Sciacca is een stad waar de tijd stil lijkt te staan. Het is een plek waar oud en nieuw in harmonie naast elkaar bestaan. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de oude Grieken, en je kunt het belang van deze rijke geschiedenis voelen als je door de kronkelende straatjes loopt. De architectuur is prachtig, maar de meest speciale huizen vind je pas als je echt goed opzoek gaat. Overal waar je kijkt, is er iets dat je aandacht trekt en op de meest onverwachte plekken vind je villa’s met de meest prachtige uitzichten op zee.

Een van mijn favoriete plekken in Sciacca is de haven. Het is een bruisend centrum van bedrijvigheid, met vissers die hun dagelijkse vangst binnenhalen en locals die espresso drinken op terrasjes. De zeebries is verfrissend en je kunt kilometers ver over het glinsterende blauwe water kijken. Het is zo rustgevend om naar de boten te kijken die in de haven dobberen en de rest van de vissersmannen te zien aankomen die rond 16:00 terugvaren met hun nieuwe vangst.

Maar wat me echt naar Sciacca trok, waren de mensen. De lokale bevolking is nergens zo warm en gastvrij als hier. Zo heb ik een 85 jarige buurvrouw die wollen sokken voor me breid omdat ze bang is dat ik het ’s nachts koud krijg en een andere buurman die me elke dag verse vis komt brengen in een emmertje.

Toen ik net in Sciacca kwam wonen, sprak ik geen woord Italiaans. Maar ik leerde al snel dat een glimlach en een paar woorden als grazie en come stai me al heel ver brachten. Nu voel ik me een deel van de gemeenschap, maar dat komt vooral ook door alle lieve mensen die binnen de kortste keren je beste vrienden worden.

De kunst van het renoveren.

Toen ik mijn huis (of liever gezegd ruïne) net had gekocht had ik geen idee waar ik aan begon. Het gebouw was in slechte staat, met afbrokkelende muren en een lekkend dak. Maar ik zag dat het iets moois kon gaan worden. Ik heb talloze uren besteed aan het ontwerpen en vervolgens zoeken van de juiste materialen en meubels (niet altijd makkelijk op Sicilië!). Ik wilde het gebouw in zijn oude glorie herstellen, maar tegelijk ook wat luxe details toevoegen die het huis natuurlijk ook moderner maakten.

Het zeker niet makkelijk en vaak vroeg ik me af of en wanneer het huis echt af zou zijn. Maar met elke kleine overwinning voelde ik me steeds zelfverzekerder. Uiteindelijk creëerde ik het huis van mijn dromen en heb ik ontzettend veel geleerd over mijzelf en van een wereld die hiervoor nog totaal nieuw voor me was.

Nu pas ik diezelfde principes toe op elk gebouw dat ik renoveer. Ik neem de tijd om de geschiedenis van het gebouw en zijn unieke kenmerken te leren kennen. Ik streef ernaar om zoveel mogelijk van het oorspronkelijke karakter te behouden en het toch comfortabel te maken voor onze klanten.

Studio Norma.

Naarmate we vaker verbouwden (al snel kwamen vrienden en familie op het idee om ook in Sciacca te komen wonen!), begonnen Enzo en ik na te denken over hoe we onze liefde voor Sciacca met nog meer personen konden delen. Zo werd Studio Norma geboren. We wilden een bedrijf creëren dat meer aanbood dan alleen een plek om te verblijven. We wilden bezoekers een echt authentieke Italiaanse ervaring geven waarmee ze onze stad en haar mensen echt zouden leren kennen.

Genieten tijdens de mooie en gezellige Fiat 500 tour.
Kookles van de vrouwen uit Sciacca, dat wordt smullen!

Je huurt of koopt niet alleen een van onze projecten, je wordt ook echt onderdeel van de community. Onze kooklessen zijn daar een perfect voorbeeld van. We werken samen met lokale vrouwen om bezoekers te leren hoe ze traditionele Siciliaanse gerechten kunnen bereiden met verse, lokale ingrediënten. Onze Fiat 500 tours zijn een andere populaire optie. Bezoekers kunnen het platteland in stijl verkennen, genieten van het adembenemende uitzichten en onderweg stoppen bij lokale wijnmakerijen en olijfgaarden.

Maar ons uiteindelijke doel is om anderen te helpen met het verwezenlijken van hun droom: een huis in Italië. Daarom bieden we ook retraits aan voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het kopen van een huis op Sicilië. We delen onze ervaringen en kennis en helpen anderen bij het navigeren door het vaak gecompliceerde proces van het kopen van onroerend goed in het buitenland. Het is een manier voor ons om terug te geven aan een stad (en deze te helpen groeien) die ons zoveel heeft gegeven.

De prachtige studio’s van studio Norma.
Zie jij je ‘s ochtends hier al zitten aan een heerlijke caffè.

Conclusie.

Sciacca heeft mijn leven op heel veel manieren veranderd. Het is een stad vol verrassingen, ik ontdek echt elke dag iets nieuws. En hoewel ik nooit had kunnen voorspellen dat ik renoveren zo leuk zou vinden en het een groot deel van mijn leven is geworden, ben ik er ontzettend dankbaar voor. Enzo en ik hebben een bedrijf opgebouwd waar we trots op zijn, en we kunnen niet wachten om te zien wat het ons en de stad nog meer gaat brengen. Maar wat er ook gebeurt, Sciacca zal voor lange tijd ons thuis zijn.

Wil je meer weten over Studio Norma, bezoek dan onze website:

www.studionorma.com

Exclusief handgemaakt Siciliaans aardewerk

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 165 reviews.
0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
  Chat openen
  1
  Scan de code
  Ciao!👋
  Welkom bij Il Mandorlo! Veel plezier op onze website en mocht je een vraag hebben, horen we het natuurlijk graag.