Rosa Cerruto

Al lange tijd voordat Il Mandorlo werd opgericht, volgde ik op social media veel personen en bedrijven uit Sicilië omdat daar nou eenmaal mijn hart ligt. Eén van de eersten die ik volgde was illustrosa, het Instagram account van illustrator Rosa Cerruto. Haar tekeningen zorgen in veel gevallen voor een glimlach op je gezicht, maar kan ook voor een traan zorgen van emotie of woede als ze een geëngageerde tekening plaatst, bijvoorbeeld op haar Instagram.

De prachtige illustraties van Rosa Cerruto.

Als dan op een markt in Den Haag kennissen van haar voor mijn kraam staan en zeggen: “oohh,  dit zal Rosa een leuke kraam vinden” en “jullie moeten contact hebben”, gebeurt er een tijd niets. Ik zocht uit hoe ik contact kon maken en wat blijkt? Rosa woont net als ik in Den Haag.

Het duurde door de drukte nog even, maar nu is het zover. Ik ga Rosa ontmoeten voor een gesprek.

Als ik mij bij de receptie meld, blijkt dat iedereen Rosa wel kent. De receptioniste belt haar om te zeggen dat ik er ben, maar vanuit de gang hoor ik haar al roepen dat ze eraan komt. Ze is enthousiast, vrolijk, open en hartelijk. Ze laat me de ruimtes zien in het appartementencomplex waar ze woont en we belanden voor het gesprek in de bibliotheek.

Rosa laat haar schitterende werk zien

Rosa wordt geboren op Sicilië in Modica, je weet wel van de heerlijke chocolade, in de provincie Ragusa. De streek met de prachtige barokke steden, waar we later op terug komen, als ze haar plannen verteld over die stadjes.

Op haar achtste weet ze al dat ze kunstenaar wilde worden en dat zal haar hele jeugd niet meer veranderen. Haar vader wilt dat ze toch iets gaat studeren, waar ze van rond kan komen; “kunstenaar is maar onzeker”.  Rosa gaat in Venetië de studie doen voor architect en later volgde ze een paar illustratiecursussen aan de Internationale School van Sàrmede.

Een illustratie van Rosa die raakt.

Om terug te komen op de eerste studie, er moet een thesis (scriptie) gemaakt worden en dat doet ze in Amsterdam waar ze naartoe verhuist. Waarom Amsterdam? Het gaat over de stedenbouw tussen 1935 en 1990 en ze vindt, dat er in Nederland goede ideeën zijn over de stedenbouw en dat het daar in Italië nogal eens aan schort. Met de geslaagde thesis is de studie goed afgerond en wordt Rosa architect.  Jarenlang heeft Rosa voor verschillende architectenbureaus in Nederland en Italië gewerkt en zich vervolgens fulltime aan het illustreren gewijd, waarbij ze de architectuur overliet voor interieurprojecten die zo nu en dan ontstaan.

Punta Secca, met het huis van onze favoriete inspecteur, Salvio Montalbano

Illustreren is nu dus haar hoofddoel, kortom Rosa is kunstenaar. Waar het kleine meisje al van droomde is waarheid geworden. Voor haar tekeningen maakt ze gebruik van uiteenlopende druktechnieken, zoals gravure, lithografie, linodruk en digitale illustraties.

Rosa werkt zowel voor bedrijven, particulieren als voor zichzelf waarbij ze dit laatste het leukst vindt om te doen. Ze heeft daar dan lekker volledig de vrije hand in.

Voor bedrijven maakt ze logo’s, etiketten, reclame filmpjes en de hele uitstraling van winkels.

Zoals het filmpje, dat je hieronder kunt zien, dat ze maakte voor het 70 jarige bestaan van Polara. Eén van de bekendste frisdrankmerken van Sicilië.

De commercial van Polara met de illustraties van Rosa.
Een illustratie voor het 70 jarig bestaan van Polara
Rosa heeft de illustraties van meerdere Siciliaanse bedrijven verzorgd

Rosa is meermaals bekroond op diverse internationale wedstrijden.

Zelf is ze op dit moment druk bezig met een serie boeken (deels al gemaakt) over de barokke stadjes rondom haar geboortestad. Het is bedoeld om kinderen wat meer over de historie van de steden te leren maar is ook perfect als reisgids voor volwassenen. De eerste drie boeken zijn al gepubliceerd en gaan over de steden Noto, Modica en Scicli. Anderen zullen in de toekomst volgen.

Deze kinderboekjes zijn ook perfecte reisgidsjes voor volwassenen

Regelmatig gaat ze voor langere tijd naar Sicilië voor werk en familiebezoek. Ze woont daar in Modica, in het huisje dat van haar oma Rosa is geweest en dat ze zelf heeft opgeknapt. Als ze dan weer langere tijd op Sicilië is mist ze hier: lekker in de bossen wandelen, dat alles hier zo goed functioneert (de trein van Ragusa naar Trapani doet er bijvoorbeeld 13 uur over) en fietspaden.

Aan inspiratie heeft Rosa geen gebrek. Die haalt ze uit kunst, strips en kinderboeken. Ze vindt het mooiste van haar werk de expressieve vorm, jezelf lekker uiten met plaatjes.

Dan raakt ons gesprek, gericht op Sicilië, voor beiden een favoriet onderwerp en komen we zo op enkele favorieten van Rosa die ik je niet wil onthouden.

De mooiste plekjes op Sicilië die je zeker niet mag missen zijn: Modica, de geboorteplaats van Rosa en tevens verblijfplaats tijdens haar perioden op Sicilië. Ik kan dat alleen maar beamen. Ben je in Zuid-Oost Sicilië breng dan een bezoek aan deze mooie stad met mooie en lekkere adresjes. Maar ook Ortiga vindt Rosa een plaats om niet te vergeten en zeker ook nog het natuurgebied: Riserva Naturale di Vendicari. Een 1500 hectare groot gebied langs de zee tussen Noto en Marzamemi.

Rosa; the world i want to life in

Wat Rosa altijd eet, nadat ze een lange tijd in Nederland is geweest, is Ravioli Ricotta een echt gerecht uit Modica. Natuurlijk ook een Arancini, doet het altijd goed, net zoals Parmigiana di Melanzane.

Als ik het over één van mijn favorieten heb, namelijk droge worst met venkel, reageert Rosa als gestoken door een wesp. Ze herinnert zich deze worst weer, die oma Rosa altijd zo lekker maakte.

In Nederland mist ze verse Ricotta en een echte Siciliaanse pasticceria.

prints
San Giorgio

Tot slot moeten we van Rosa luisteren naar Saro Tribastone, muzikant en componist. Ook het Siciliaanse muzikanten duo Curamuni, is zeer de moeite waard volgens Rosa. En komt dat even goed uit, die staan op de Il Mandorlo playlist op Spotify, die je hier kunt luisteren.

Rosa gaat daarna snel verder, want ze vertrekt binnen een paar dagen, voor twee maanden naar Sicilië, mij jaloers achterlatend.

Kijk ook eens op haar website of instagram en geniet van haar prachtige werk!

Nieuw in onze webshop,

Alcoholvrije Spritz en  Gin Tonic

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 157 reviews.