Catania is een grote stad aan de oostkust van Sicilië. Grote kans dat als je met het vliegtuig naar deze kant van Sicilië reist, je het vliegveld van Catania als bestemming hebt! In deze stad is veel te ontdekken. In deze blog vertel ik je over twee highlights. Beiden fascinerend op hun eigen manier. De ene is makkelijk te vinden, de ander is nagenoeg onzichtbaar wanneer je buiten over de straten wandelt. Welke het precies zijn? Lees snel verder!

Zicht over de stad Catania, met op de achtergrond de prachtige Etna

1. Castello Ursino

Castello Ursino is een kasteel wat gebouwd is in 1250. Het is een machtssymbool van koning Federico de Tweede in een stad waar hij niet populair was. Het kasteel heeft de aardbeving van 1693 overleefd toen een groot deel van de stad werd verwoest. Fascinerend is dat het kasteel op een klip in de zee stond toen het gebouwd werd. Echter, door de vele uitbarstingen van de vulkaan de Etna, ligt het kasteel tegenwoordig een kilometer landinwaarts!

Castello Ursino

Bezoek het museum

Het kasteel is indrukwekkend om te zien. Zelfs nu het tegenwoordig is omgeven met straten en pleinen. Tegenwoordig huisvest Castello Ursino een museum: Museo Civico. Hier kan je naast de vaste tentoonstelling van kunst en voorwerpen uit het kasteel zelf ook speciale tentoonstellingen aantreffen die de moeite waard zijn. Aan het plein naast het kasteel liggen een aantal restaurants waar je heerlijk kunt eten. Vooral restaurant Il Borgo Federico is een aanrader! Mijn tip: reserveer er op tijd. Vooral tijdens de zomermaanden kan je hier namelijk een flinke wachtrij aantreffen!

Ook een kijkje nemen in Castello Ursino is de moeite waard
Binnenplaats van Castello Ursino

2. De ondergrondse rivier Amenano

Iets heel anders fascinerend is dat Catania over een ondergrondse rivier beschikt: de Amenano. Ooit stroomde deze rivier door de stad, maar door de tijd is zij ondergronds geworden. De rivier loopt onder bijna heel Catania door, maar er zijn maar weinig plekken waar je haar kunt zien! Een bekende plek is de Fontana dell’ Amenano. Deze kan je vinden door op het piazza del Duomo naar de fontein aan je linkerhand te wandelen bezien vanaf de Kathedraal van St Agatha. Bij deze fontein stroomt de rivier een heel klein stukje bovengronds.

Fontana dell’ Amenano hier stroomt de rivier een stukje bovengronds
Onder Catania stroomt de rivier de rivier Amenano
Je waant je even in een andere wereld

Er zijn andere plekken waar je de rivier kunt zien

Er zijn ook andere plekken in de stad waar je de rivier kunt zien. De inwoners van Catania vinden het vaak leuk je deze aan te wijzen. Zo mocht ik tijdens mijn laatste bezoek even meelopen een restaurant in om zo’n plek te bekijken. We moesten een trap af lopen naar een benedenverdieping van het restaurant en vervolgens leidde een deur naar nog een trap… en daar beneden stond heel schattig een tafeltje voor twee personen gedekt in een grot met allemaal lampjes… waarlangs de rivier stroomde! Het is een van de bijzondere plekken waar je de rivier kunt zien stromen. Waar je dit vindt? Aan de Piazza Curro 4!

Giardino Pacini

Het parkje wat vlak achter het piazza Duomo ligt, herbergt ook de ‘spook rivier’ zoals de Amenano ook wel wordt genoemd. Je kunt er inderdaad een stuk van de rivier bovengronds voorbij zien stromen, voordat zij weer ondergronds duikt.

Giardino Pacini, hier stroomt de rivier Amenano een stukje bovengronds.

Praktische informatie

Kan je niet wachten om zelf in Catania deze highlights te gaan bekijken? De meest geschikte tijd voor een stedentrip naar Catania zijn de seizoenen lente, najaar en winter. Omdat de stad aan de voet van de Etna ligt en er ook veel met vulkaansteen in de stad is gebouwd, warmt zij namelijk vrij snel op en koelt zij niet snel af. In de zomermaanden, wanneer het sowieso flink warm kan worden in Sicilië, blijft in het bijzonder in Catania de warmte heel erg lang hangen door al het vulkaansteen. Iets om rekening mee te houden indien je van plan bent om een paar dagen Catania te bezoeken. Mocht je er toch tijdens de zomermaanden heen willen gaan, plan je bezoek in de avond, of heel vroeg in de ochtend. Dan zijn de temperaturen nog aangenaam om de stad te bekijken.

Markt in Catania

Wil je meer Sicilië ontdekken? Lees ook mijn andere blogs over Sicilië en maak je reisvoorbereiding compleet. Deze blog is geschreven door gastblogger Janine van Cities ‘n Stories én auteur van de roman opzoek naar Matteo.

Exclusief handgemaakt Siciliaans aardewerk

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 165 reviews.
0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegTerug naar de shop
  Chat openen
  1
  Scan de code
  Ciao!👋
  Welkom bij Il Mandorlo! Veel plezier op onze website en mocht je een vraag hebben, horen we het natuurlijk graag.