Teste di Moro/Moren hoofden

Ik krijg vaak vragen van onze klanten of er een betekenis zit achter de aardewerk hoofden die ze weleens op onze foto’s voorbij zien komen op de website en dat klopt!

Ben je weleens op Sicilië geweest dan ben je ze vast en zeker al eens tegengekomen, de Teste di Moro oftewel de Moren hoofden. Op een balkon of in een tuin met een plant erin. Aan gevels in steden of dorpen. Een hele grote aardewerk uitvoering van een Moren hoofd als pronkstuk in een restaurant of in een lobby van een hotel. Teste di Moro zijn echt een van de iconen van het eiland. Zoals ik al eerder vermeldde in deze blog zit er een legende aan vast. De een noemt het, het toppunt van romantiek de ander een verhaal om van te gruwelen. Oordeel zelf…

Teste di Moro kom je overal tegen op Sicilië, in elke maat, kleur en vorm.

Volgens de legende speelt dit zich af rond het jaar 1000, het hoogtepunt van de overheersing van de Moren op Sicilië, in het Arabische district van Palermo “Al Hàlisah”  vandaag de dag Kalsa genoemd. Daar woonde een heel knap meisje dat een rustig leven leidde en al haar aandacht en zorg besteedde aan haar geliefde planten op het balkon. Op een dag, toen ze op haar balkon de planten aan het verzorgen was, zag ze een knappe Moorse jongeman (zo werd de Islamitische bevolking van Sicilië toen genoemd)  langs haar balkon lopen. De twee kregen een hartstochtelijke liefdesrelatie. Deze man had echter een groot geheim, hij had een eigen gezin in het oosten . Toen de jonge vrouw hoorde dat hij terug wilde gaan naar het oosten en daar vrouw en kinderen had zitten, voelde zij zich verraden ( door wat zij dacht dat haar grote liefde was) . Daarom plande zij een wraakactie. Op een nacht toen de man rustig lag te slapen, vermoordde zij hem en hakte zijn hoofd af. Zo zou hij nooit meer naar zijn gezin terug kunnen keren en altijd bij haar blijven.

De vrouw besloot dat zij geen afscheid kon nemen van het knappe gezicht van haar grote liefde. Dat was de reden dat ze van zijn hoofd een object maakte dat leek op een vaas, plantte daar een basilicum in en zette deze op haar balkon. Op deze manier bleef hij voor altijd bij haar. De basilicum stond symbool voor goddelijkheid en heiligheid.

Elke dag ging de jonge vrouw naar haar balkon om te zorgen voor de basilicum die in het hoofd van de man was geplant. Ze huilde elke dag heel veel tranen om haar grote liefde, die tranen vielen op de basilicum en zorgde ervoor dat de plant groter en groter werd.  De buren zagen de prachtige en heerlijk ruikende basilicumplant op haar balkon staan, dat wilden zei ook wel!  Ze begonnen met het namaken van een Moren hoofd van terracotta, met dezelfde uiterlijkheden als het hoofd op het balkon van de vrouw.

Vandaag de dag krijgt elke Moren hoofd dat wordt gemaakt een kroon op. Dit altijd aanwezige element staat voor de vorstelijk mooie basilicumplant die destijds het hoofd van de knappe jongeman verfraaide.

Een mooi balkon met Moren hoofden en ander Siciliaans aardewerk potten in Taormina.

HEB JE NA AANLEIDING VAN DEZE BLOG INTERESSE IN EEN AARDEWERK MOREN HOOFD, NEEM DAN GEHEEL VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP.

WIJ GAAN DAN AAN DE HAND VAN JOUW WENSENLIJSTJE GROOTTE/KLEUR/PRIJS, AAN DE SLAG OM HET MOOISTE MOREN HOOFD VOOR JOUW TE VINDEN!

Nieuw in onze webshop

 

 birrificio dell 'etna!

 

bier dat aan de voet van de etna op

ambachtelijk wijze wordt gebrouwen

 

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 70 reviews.