Wat is een panettone?

In alle landen waar kerst gevierd wordt, staat met de kerstdagen wel een speciaal kerstbrood/-gebak op tafel. In Nederland zetten wij maar al te graag een lekkere kerststol of tulband op tafel tijdens de kerstdagen. Alhoewel beide door de banketbakkers tegenwoordig wel voor meer dagen worden ingezet.

ongebakken panettone in de vorm
Panettoni voordat ze de oven in gaan.

Op Sicilië en de rest van Italië wordt voor de kerst massaal panettone gebakken en ingekocht. Vaak ook om cadeau te geven aan vrienden en familie. Een panettone is het Italiaanse kerstgebak/-brood bij uitstek, een echte Italiaanse/Siciliaanse delicatesse. Het is een luxebrood dat van oorsprong afkomstig is uit Milaan. De legendes luiden dat het originele recept rond de 15e eeuw is ontstaan.

Zoals vaker gebeurd bij Italiaanse gerechten/recepten zijn er meerdere mooie legendes over het ontstaan van de panettone.

Deze legende speelt zich af in Milaan rond de vijftiende eeuw. De legende verteld dat de panettone voor het eerst op tafel stond in 1495 bij Ludovico Sforza il Moro ( op dat moment de hertog van Milaan). De hertog nodigde met kerst een aantal gasten uit voor een banket op zijn kasteel. Met dit banket vierde Ludovico  het besluit van keizer Massimilano, waarin hij hertog Ludovico nieuwe macht toekende. Als dessert serveerde chef Antonio Toni zijn ‘panis quidam acinis uvae confectus’ oftewel zijn rozijnenbrood. Dit rozijnenbrood viel bij de hertog zo goed in de smaak, dat hij Toni verzocht om het recept hiervan met alle bakkers van Milaan te delen. Het nieuwe rozijnenbrood kreeg uiteindelijk de naam van de maker: ‘pane di Toni’ (brood van Toni) vandaag de dag is deze naam beter bekend als panettone.

De bakkers van Etna Dolce houden het hele proces goed in de gaten.

De tweede legende (van vele) speelt zich ook meer dan 500 jaar geleden af. Daar werd een jonge jongen, genaamd Toni immens verliefd op de dochter van een bakker in Milaan. Haar naam was Adalgisa en zij werkte samen met haar vader keihard om de kleine bakkerij draaiende te houden. Toni wilde niks liever dan zoveel mogelijk bij zijn “grote liefde” Adalgisa in de buurt zijn. Hij bedacht het plan om ook in de bakkerij van Adalgisa haar vader te werken. Op deze manier kon hij elke dag bij haar in de buurt zijn en zo geschiedde. Toni bedacht allerlei manieren, om een Italiaanse kerstbrood wat werd verkocht in de winkel van de bakkkerij, lekkerder te maken. Hij zorgde dat hij aan meer boter kon komen en voegde deze toe. Net als veel rozijnen, stukjes gekonfijte citroen en/of sinaasappel, Toni voegde de duurste grondstoffen toe. Je kunt je misschien wel voorstellen dat de klanten van de bakkerij massaal de panettone begonnen te kopen. De mensen kwamen van ver om alleen maar dat lekkere kerstbrood van Toni te kunnen bemachtigen. Toni’s brood, pane di Toni. Dat legde Adalgisa en Toni overigens geen windeieren, doordat iedereen de pane di Toni massaal kwam kopen, werden de twee rijk. Eindelijk kon Toni zijn grote liefde Adalgisa trouwen!

Het zuurdesem deeg moet zeker 36 uur rijzen!

Tot op de dag van vandaag wordt de panettone niet alleen in Milaan gegeten maar is het een echte Italiaanse kersttraditie geworden.

Tegenwoordig wordt de panettone nog steeds als dessert gegeten tijdens de kerstdagen. Met een warme drank erbij maar ook vaak met een glaasje likeurwijn of een glas spumante. Ook komen er steeds meer verschillende smaken panettoni op de markt. Behalve de tradizionale panettone, met rozijnen, gekonfijte sinaasappel en hele amandelen, zijn er ook steeds vaker panettoni te verkrijgen gevuld met de lekkerste crèmes. Wat te denken van een panettone gevuld met hazelnootcrème of pistachecrème bedekt met glazuur en gehakte pistache. Kortom er is voor iedereen wat wils!

Een panettone gevuld met hazelnootcrème.

De panettoni van Etna Dolce die wij verkopen in onze webshop zijn gemaakt van de beste grondstoffen van op en rond de Etna. De grondstoffen liggen hier namelijk letterlijk voor het oprapen/plukken. Denk hierbij aan de lekkerste hazelnoten, amandelen, pistache, citrusvruchten en meer. De panettoni worden met de hand gemaakt en ingepakt. Het maken van een panettone is een zeer delicaat en tijdrovend werk. De panettoni van Etna Dolce uit onze webshop zijn gemaakt met zuurdesem dat 36 uur heeft gerezen. Dit zorgt ervoor dat de panettone erg luchtig van structuur wordt (dit in tegenstelling tot de vaak drogere en goedkopere varianten, die in één dag gemaakt worden). De banketbakker houdt het hele proces constant zorgvuldig in de gaten. Nadat de panettoni mooi gerezen en gebakken zijn, worden ze direct in rekken op hun kop gehangen, een mooi gezicht. Dit om te voorkomen dat het zware deeg van de panettone inzakt en het zijn luchtige structuur verliest. Zijn de panettoni helemaal afgekoeld dan worden zij handmatig prachtig gedecoreerd met glazuur en pistache bijvoorbeeld, of gevuld met de lekkerste hazelnoot -of pistachecrèmes. Er is tegenwoordig genoeg keuze in smaken. Als de panettoni klaar zijn worden ze met de hand verpakt, in een prachtige cadeauverpakking. Klaar om met de kerstdagen cadeau te geven aan familie, vrienden of gewoon jezelf mee te verwennen natuurlijk.

De panettone die hangen in het rek af te koelen.
Elke panettone wordt zorgvuldig met de hand ingepakt.

Je kunt je misschien wel voorstellen aangezien er rond de kerstdagen in Italië massaal panettoni worden gebakken en gekocht, er best wat panettoni overblijven na de feestdagen. Wat kan je daar nou mee doen zal je denken? Op 3 februari (de dag van San Biagio, de heilige Blasius) worden de laatste restjes panettoni massaal opgegeten. Er wordt zelfs een stuk panettone speciaal bewaard voor 3 februari. De Italianen geloven dat als je op 3 februari een stuk panettone eet, je gelijk het hele jaar beschermt bent tegen keelpijn.

Panettone gevuld met pistachecrème in luxe geschenkverpakking.

Verschillende Siciliaanse natuurhoning

          van de zwarte bij, vind je hier in onze shop!

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 149 reviews.