Cannoli, Siciliaans lekker!

Je bent niet op Sicilië geweest als je geen cannolo gegeten hebt. Overal op Sicilië is dit heerlijke gebak te koop bij elke pasticceria, restaurant of op de markt. Heb je er eenmaal een gegeten dan ben je daarna niet meer te houden.

Waar komt de naam cannolo vandaan?

Het woord cannoli is het meervoud van het woord cannolo. Cannolo is dan weer een verkleinwoord van het woord canna, wat letterlijk riet betekent. De buisjes riet werden oorspronkelijk tot enkele decennia geleden gebruikt om het deeg omheen te rollen, voor het maken van de “cannolobuisjes” waarna ze gefrituurd werden. Door de huidige strengere hygiëneregels worden nu metalen buisjes gebruikt i.p.v. de stukken riet.

De oorsprong.

Ook over de oorsprong van dit overheerlijke Siciliaanse carnavalsgebak gaan weer verschillende verhalen.

Het recept voor cannoli dateert waarschijnlijk uit de tijd van de Arabische overheersing, tussen de jaren 827-1091 toentertijd Emiraat Sicilië maar gaat misschien zelfs eerder terug tot aan de Romeinen.

Het verhaal gaat dat de cannolo voor het eerst door de nonnen van een klooster, dat net buiten Caltanissetta lag, werd bereid. Normaal gesproken werd dit gebak alleen gemaakt voor carnaval, een feest wat gevierd wordt door heel Italië voordat de vastentijd begint.

De cannolo wordt steeds bekender.

Op Sicilië was de cannolo dus traditioneel een carnavalsdessert. Een gefrituurd dessert, net als andere Italiaanse carnavalsdesserts zoals de bugie, chiacchiere of de pignolata a miele Siciliana. Echter valt die heerlijke cannoli zo goed in de smaak bij de Sicilianen, dat de banketbakkers op Sicilië deze heerlijke Siciliaanse delicatesse ook buiten de carnaval om beginnen te bakken voor de verkoop. Snel werd de cannolo beroemd door heel Italië, dankzij de Siciliaanse banketbakkers die het recept buiten Sicilië exporteerden. Door emigratie was er daarna geen houden meer aan en werd het van oorsprong Siciliaanse carnavalsgebak wereldberoemd. Tegenwoordig is de cannolo een van de meest populaire Italiaanse desserts ter wereld en wordt het dan ook het hele jaar door geproduceerd en gegeten.

Waar bestaat een cannolo uit.

Het bestaat uit een gerold knapperig koekje dat gevuld is met gezoete (schapen) ricotta. Als zodanig is het officieel erkend en opgenomen in de lijst van traditionele Italiaanse voedingsproducten.

Nu je wat meer over de cannolo weet vind je het misschien ook wel leuk om ze eens zelf te maken?

Het recept voor deze overheerlijke Siciliaanse delicatesse, de cannolo!

INGREDIËNTEN:

Voor het deeg:

250 g bloem type 00 1 eigeel

10 ml azijn een snufje zout

sinaasappelzeste v. 1 sinaasappel 2 gram gemalen kaneel

1 eigeel arachideolie

30 gram suiker 30 gram reuzel/boter

1 klein ei 50 ml Marsala

Voor de crème:

800 gram (schapen) ricotta, goed uitgelekt en 320 gram poedersuiker

Opties om de cannoli mee te decoreren:

gekonfijte sinaasappelschil

gekonfijte kersen grof gehakte pistachenoten

poedersuiker pure chocoladedruppels

Bereidingswijze:

-Zeef de bloem met de gemalen kaneel in een kom. Kneed daarna met je vingertoppen de bloem door de reuzel/boter, voeg dan de suiker en zeste van de sinaasappelschil toe.

-Meng het hele ei met het zout en de azijn tot het zout goed is opgelost en giet dit erbij. Voeg daarna de Marsala toe aan dit geheel.

-Strooi wat bloem op je werkoppervlak en werk het deeg snel door, totdat je een consistent en elastisch deeg krijgt. Pak het deeg in folie en laat het rusten in de koelkast voor minstens 2 uur maar niet langer dan 12 uur.

-Rol met de deegroller een derde van het deeg per keer uit tot een dikte van 1,5 mm. Met een ronde uitsteekvorm, of eventueel een glas of schaaltje als je geen uitsteekvorm in huis hebt, van 10 cm steek je rondjes uit. Trek die rondjes deeg iets uit zodat je nu een ovaal hebt.

-Vet de cannoli vormen licht in met olie. Vouw een lapje deeg om het cannoli buisje heen. Zorg dat je de buitenste “flappen” van het deeg in het midden van de cannoli vorm goed aan elkaar plakt met een beetje eigeel. Bedek de cannoli tot ze klaar zijn om te frituren met plasticfolie. Zo voorkom je dat ze uitdrogen, wat de ontwikkeling van de bubbels tijdens het bakken in gevaar zou brengen. Bak de cannoli in arachideolie op ongeveer 175°C en druk ze tijdens het bakken (voorzichtig want erg heet!) iets naar beneden.

-Op het oppervlak van de cannoli vormen zich mooie bubbels, beweeg de cannoli in de olie voorzichtig met een lepel. Bak ze in een minuut of 5-7 tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de cannoli daarna uitlekken op keukenpapier.

-Wacht tot ze op kamertemperatuur zijn voordat je het metalen buisje verwijdert, hoewel die er ook vaak vanzelf al uitvallen.

-Terwijl de cannolibuisjes aan het afkoelen zijn kan je alvast beginnen met het maken van de ricottacréme. Zorg ervoor dat de ricotta goed is uitgelekt. Mix dan de ricotta goed met de poedersuiker, gebruik hier eventueel een handmixer voor. Het is ook een optie om door dit mengsel alvast wat chocoladedruppels te mengen, het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

-Vul de cannolibuisjes vlak voor het opdienen met de ricottacrème, met behulp van een spuitzak met een glad mondstuk of een spatel, zodat de koekjes de knappperigheid behouden.

-Garneer de uiteinden van de gevulde cannolo volgens jouw voorkeur: met gekonfijte kersen, gekonfijte sinaasappelschil, pure chocoladedruppels, gehakte pistache of een mix hiervan. Bestrooi dan met wat poedersuiker. Als dit geen Siciliaanse delicatesse is om van te smullen, dan weet ik het niet meer.

Geniet ervan!

Nieuw in onze webshop,

Alcoholvrije Spritz en  Gin Tonic

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 157 reviews.