Wat te doen in Sicilië in een week aan de oostkust

Een weekje naar Sicilië
Sicilië is een eiland wat uit zijn voegen barst van cultuur, natuur en niet te vergeten heerlijk eten. Stel je hebt een mooie reis naar Sicilië geboekt voor 5 a 6 dagen, waar kan je dan het beste naartoe gaan en wat zijn tips van de locals? In deze blog deel ik mijn tips hoe er een onvergetelijke vakantie van te maken. Ik moet erbij zeggen dat mijn tips zich voornamelijk concentreren op de oostkust. Daar woont mijn schoonfamilie en het is de kant van Sicilië waar ik zelf dan ook regelmatig te vinden ben.

Catania

Belangrijk: op Sicilië is het leven langzamer.
Ik kan me zo voorstellen dat je tijdens een bezoek aan Sicilië van een week zoveel mogelijk van het eiland wil gaan zien. En dan het liefst zoveel mogelijk in een dag wil proppen. Er zijn zelfs mensen die van oost naar west rijden en weer terug. Mijn advies: doe het niet. Zonde van al die uren die je dan in je huurauto doorbrengt. Door eeuwenoude straten wandelen, stilstaan om van het uitzicht te genieten, het heerlijke eten proeven, Sicilië is zoveel mooier als je de tijd neemt. En toch, sta er niet van te kijken wat je allemaal in een week kunt zien en doen. Sicilië is divers genoeg! Lees snel verder.

Carretto Siciliano, prachtig gedecoreerd.

1. Ga naar de zee, dit zijn de mooiste stranden
In de zomer ga ik in Sicilië bijna elke ochtend naar de zee. Ten eerste omdat het simpelweg te warm is om iets anders te doen, ten tweede omdat de zee heel erg mooi is (super helder) en een vakantie op Sicilië zonder zee eigenlijk alleen maar geschikt is tussen oktober en april. De mooiste zandstranden vind je in het zuidoosten bij Noto: het lido di Noto maar ook het lido di San Lorenzo zijn heerlijke zandstranden, waar je kunt kiezen tussen het huren van een strandbedje, of het zitten op het vrije strand met zelf meegebrachte spullen. Zoek je liever de rotsstranden op, dan kan je nagenoeg overal aan de kust wel terecht. Vergeet niet waterschoenen mee te nemen die geschikt zijn om mee over de rotsen te klauteren!  

Het prachtige heldere water bij Lido di Noto

Extra bijzonder zijn de stranden die je kunt vinden in de riserva naturale: kustlijn wat bestempeld is als natuurgebied, waar bijvoorbeeld schilpadden broeden, of bijzondere gewassen groeien. Vendicari is zo’n bijzondere plek, maar ook het riserva dello Zingaro is echt prachtig. Je leest er meer over in mijn blog over de mooiste stranden van Sicilie.

2. Proef Siciliaanse wijn bij een wijnproeverij van Planeta
Het wijnhuis Planeta organiseert regelmatig wijnproeverijen en op diverse manieren. Zelf bezocht ik er een keer een avond met ook live muziek en een heerlijk buffet. Ook andere wijnhuizen organiseren wijnproeverijen. Het is geweldig om het enthousiasme van de eigenaren mee te maken en naast de wijnen die je er kunt proeven, zijn ook vaak de hapjes die erbij worden geserveerd niet mis.


3. Verdwaal in Ortigia, Syracuse en bekijk de eeuwenoude legende van het ontstaan van de stad
Ortigia, het historisch centrum van Syracuse wat gelegen is op een schiereiland, blijft me fascineren. Je kunt er eindeloos dwalen door alle smalle straatjes en je vergapen aan het prachtige weidse plein piazza Duomo. Een tijdje geleden leerde ik dat de fontana delle papere een hele oude legende met zich meedraagt over het ontstaan van de stad! Nieuwsgierig? In deze blog vertel ik je over deze legende!

Ortigia

4. Bezoek naast Taormina ook Castelmola
Iedereen kent wel Taormina, het luxe stadje wat hoger geleden tussen de heuvels. Maar indien je de moeite neemt om nog net 10 minuten langer de heuvels in te rijden kom je uit bij Castelmola, een klein karakteristiek dorpje met een ontzettend mooi uitzicht. Indien je hier bent, ga dan vooral ergens een amandelwijn bestellen (vino di mandorla). Doe dit bij voorkeur bij bar Turrisi als je het aandurft. Dit is een vrolijke en grappige bar met wel heel erg veel ehh… nouja, je mag het zelf gaan bewonderen!

5. Doe een stadswandeling in Catania met of zonder gids
Indien je dan tot nu toe tijdens je weekje Sicilië al wat van het eiland hebt gezien, dan zal Catania nog steeds een bijzondere ervaring zijn. Deze stad is deels gebouwd met het zwarte lavasteen en is hierdoor vooral tijdens zomerdagen heel erg warm (in de zomer zou ik je aanraden er niet eerder dan vijf uur ’s middags naartoe te gaan voor een bezoek). Mooie highlights zijn het theater Massimo Bellini, het park villa Bellini, het amfitheater en het plein met de Dom van St. Agatha. Voor het beste gebak, en volgens sommigen ook de beste arancini moet je zijn bij bar Savia.

St. Agatha, de prachtige Dom van Catania
Catania

6. Bezoek Noto vanwege de unieke tufstenen gebouwen én de granita
Heb je inmiddels bijna een week Sicilië achter de kiezen, ben je lekker verkleurd door de uren die je aan zee hebt doorgebracht, maar wil je je nog één keer vergapen aan prachtige gebouwen? Bezoek dan Noto, want daar tref je een aantal prachtige paleizen en kathedralen, allemaal opgebouwd uit hetzelfde lichte tufsteen. Extra tip: in de kerk Santa Chiara kan je voor EUR 2,50 de trap naar boven nemen om vervolgens buiten van het uitzicht te genieten. De kerk zelf is gratis te bezichtigen. Sluit je bezoek af met een granita, want volgens de Sicilianen is de Val di Noto de regio waar je de beste granita kunt eten. Dát moet je natuurlijk ook zelf even gaan proeven!

De kathedraal van Noto.
Het is heerlijk slenteren door de prachtige straten van Noto
Genieten van een verfrissende granita.

Dit waren mijn tips voor indien je een week Sicilië bezoekt. Meer Sicilië tips kun je lezen op mijn blog, op de speciale pagina die ik over dit mooie eiland heb gemaakt. A presto! Deze blog is geschreven door gastblogger Janine van Cities ‘n Stories én auteur van de roman opzoek naar Matteo.

Verschillende Siciliaanse natuurhoning

          van de zwarte bij, vind je hier in onze shop!

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 149 reviews.