Wat betekenen de afkortingen VdT, IGP, DOP, DOC en DOCG op een fles met Italiaanse wijn?

Misschien komt je het bekend voor, je staat op het een punt een lekkere Italiaanse wijn uit te zoeken, bij voorkeur natuurlijk een Siciliaanse wijn, en dan begint het je te duizelen. Je hebt geen idee wat de afkortingen VdT, IGP,DOP, DOC of DOCG op de wijnfles betekenen. In onderstaande blog lees je waar de afkortingen voor staan. Zo weet jij wat je kunt verwachten van de kwaliteit en het niveau van de Italiaanse/Siciliaanse wijn die je hebt uitgekozen.

VdT:

 Vino di Tavola oftewel tafelwijn. Deze afkorting wordt gebruikt bij Italiaanse wijnen die geen kwalificatie qua oorsprong hebben zoals onderstaande IGT, DOC of DOCG. Dit wil niet zeggen dat de wijn minder van kwaliteit is. Er zijn ook wijnboeren die geen zin hebben in al die regels rondom deze kwalificaties maar die wel ontzettend lekkere wijn produceren.

IGP:

Indicazione Geografica Protetta. Wijnen met de I.G.P kwalificatie kenmerken een geografisch gebied. De druifsoort voor het maken van deze wijn moet voor 90% afkomstig zijn uit het geografisch gebied. Ook moet deze wijn voldoen aan het juiste alcoholpercentage en mag deze wijn, net als de DOC en DOCG wijn, een maximale druivenopbrengst per wijnstok per hectare met een maximale wijnopbrengst hebben om zo te kunnen voldoen aan de I.G.P kwalificatie.

DOP:

Denominazione di Origine Protetta ( beschermde herkomstbenaming) In de Italiaanse wetgeving  is in 1992 ook D.O.P geïntroduceerd. De wet die eerst binnen de EU werd afgedwongen en later uitbreide tot internationale landen buiten de EU. Alleen de producten die daadwerkelijk van oorsprong uit het benoemde gebied komen krijgen deze kwalificatie en worden toegestaan in de handel. Op deze manier worden de regionale levensmiddelen beschermd. Vervolgens kan de consument niet misleid worden door producenten die beweren dat hun producten uit een bepaald gebied komen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Marsala mag bijvoorbeeld geen Marsala heten als het niet uit de gelijknamige streek komt. Zo worden de namen beschermd van wijnen maar ook die van kazen, olijfolie, worsten, olijven, bier etc.

In onze webshop vind je Siciliaanse wijn van verschillende kwalificaties.

DOC:

Denominazzione di Origine Controllata. Wijnen met een D.O.C kwalificatie zijn wijnen met een bijzonder hoge kwaliteit. De wijn is gecontroleerd op zijn oorsprong, geografie en bereidingswijze en ook op de maximale druivenopbrengst per wijnstok, per hectare met een maximale wijnopbrengst. Reden van deze controle is om overproductie tegen te gaan om zo de kwaliteit van de wijn optimaal te houden. Er zijn in heel Italië honderden D.O.C. gebieden.

DOCG:

Denominazione di Origine Controllata e Garantita. De wijnen met dit keurmerk zijn wijnen van het hoogste niveau. Het predicaat DOCG wordt dan ook spaarzaam toegekend. Jaarlijks moeten de wijnen worden goed gekeurd door een proefcommisie. Om in aanmerking te komen voor het allerbeste kwaliteitsniveau moeten de wijnen aan strikte regels en eisen voldoen. Vaak in combinatie met een bepaalde regio of streek. Tijdens de productiefase moet de wijn een technische en chemische proef doorstaan. Achteraf ,na de rijping en het bottelen, wordt de wijn getest om zo te kijken of het voldoet aan de D.O.C.G voorwaarden.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog wat beter begrijpt wat de afkortingen op de flessen met Italiaanse wijn inhouden. Feit blijft natuurlijk dat je een wijn uitzoekt, maakt niet uit welke kwalificatie, die jij het lekkerst vind om te drinken.

Salute!

Verschillende Siciliaanse natuurhoning

          van de zwarte bij, vind je hier in onze shop!

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 149 reviews.