De Siciliaanse zwarte bij.

Er zijn veel redenen waarom de Siciliaanse zwarte bij zich onderscheid van andere bijen. Om te beginnen natuurlijk de kleur. De Siciliaanse zwarte bij heeft een donker achterlijf, afgeleid van de Afrikaanse bijen die echter veel agressiever zijn,  een gelig dons en kleinere vleugels. Dit in tegenstelling tot de typische geelzwarte kleurstelling van de ligustica bij, die tevens de meest voorkomende bij in Italië is.

Siciliaanse zwarte bij op een bloem van een distel.

Geschiedenis.

De zwarte bij is ooit vanuit Afrika naar Sicilië gekomen en heeft zich in honderden jaren – tot de jaren zeventig – geacclimatiseerd tot de Siciliaanse zwarte bij die het nu is.

In de jaren zeventig wekte de zwarte bij totaal geen interesse meer bij de lokale imkers op Sicilië. Die gaven de voorkeur liever aan de Ligurische bijen. Waarna ze dan ook begonnen met het importeren van deze bijen vanuit het noorden. Die bijen worden nu beschouwd als de standaard in heel Italië voor de productie van honing.

Aangezien de Siciliaanse zwarte bij totaal geen aandacht meer kreeg, dreigde deze uit te sterven. Totdat Pietro Gendoso entomoloog (bestudeert insecten) en professor aan de universiteit van Palermo besloot de zwarte bij te gaan bestuderen. Zijn passie voor deze bijensoort droeg hij over aan één van zijn studenten, Carlo Amodeo genaamd.

Ashlard.

Carlo Amodeo vond in 2008 in Carini, provincie Palermo, op het land van een bejaarde imker de laatste ashlard (kratten gebruikt als bijenkorven) met zwarte Siciliaanse bijen erin. Gelukkig maar anders was dit verhaal waarschijnlijk heel anders afgelopen. In de tijd die daarop volgde zette Amodeo zich vol in om deze Siciliaanse zwarte bij weer terug te brengen op Sicilië.

De imker kan met blote handen de honingextractie uitvoeren.

Kenmerken.

De Siciliaanse zwarte bij is een zeer volgzaam en kalm insect. Zo kalm zelfs dat je de honingextractie met je blote handen kunt uitvoeren.

In vergelijking met andere soorten zijn deze bijen veel beter bestand tegen extreme temperaturen. Dit is het resultaat van honderden jaren acclimatisatie in een land waar de temperaturen flink oplopen. Denk maar aan de steeds heter wordende zomers op Sicilië. In tegenstelling tot andere bijen, kunnen de Siciliaanse zwarte bijen zowel in de winter honing produceren. Zij staan bekend om de productie van zeldzame winterhoning zoals die van johannesbrood, mispel en amandel. Als in de zomer, bij een temperatuur van meer dan 40°C .

Siciliaanse zwarte bijen.

Wist je dat:

  • De Siciliaanse zwarte bij resistent is tegen parasieten en pesticiden.
  • De zwarte bij minder honing verbruikt dan de andere bijen.
  • De honing van de zwarte bij een hoog polyfenolen en antioxidanten gehalte heeft.

Kortom we kunnen blij zijn dat Carlo Amodeo zich zo heeft ingezet voor de terugkeer van de Siciliaanse zwarte bij. Mede daardoor kunnen wij nu meegenieten van deze heerlijke Siciliaanse delicatessen in al z’n puurheid!

In onze webshop verkopen wij verschillende soorten honing v.d. zwarte bij.

In onze webshop vind je veel verschillende soorten honing van de Siciliaanse zwarte bij. Zoals de tijmsinaasappel- kastanje- eucalyptus- amandel– en distelhoning!

Nieuw in onze webshop,

Alcoholvrije Spritz en  Gin Tonic

De waardering van www.ilmandorlo.shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 154 reviews.